Skip to main content

Модерни еднофамилни къщи – какви са тенденциите за 2022 година

Планирате ли да построите своя дом мечта през 2022 г.? А бихте ли искали той да е в тон с тенденциите в архитектурата? Без значение дали това отговаря на желанията ви или просто сте любопитни да разберете какви екстериорни решения за еднофамилни къщи ще са на мода тази година, тази статия ще задоволи “информативния ви глад”.

В този материал ще разгледаме  кои са популярните архитектурни цветови палитри, както и актуалните екстериорни материали и елементи за 2022 г. Също така ще разгледаме и едни от най-интересните актуални стилове в архитектурата.Надяваме се, че след като прочетете този материал, ще сте една идея по-близо до това каква искате да бъде вашата къща – мечта. Когато сте наясно с идеята си, можете да пристъпите и към реализирането й. Нашето архитектурно студио ще ви помогне да изгладите детайлите и в кратък срок ще стартираме вашия проект за къща.

Тенденции в архитектурата на еднофамилните къщи за 2022 год.

Какви цветове ще видим в тазгодишните модерни къщи?

За наша радост и през тази година черното и бялото ще са сред актуалните нюанси в архитектурата на къщите. Разликата обаче ще е в яркостта. Ще срещнем бялото в един по-мек вариант. 

В същото време дълбоките тъмни нюанси ще бъдат модерни в екстериора на къщите. Изключително актуален вариант на черното ще е “въгленът”. Разбира се, не е добре да се прекалява с тъмните нюанси. Балансът винаги е за предпочитане. Ще можем да видим стремежа към този баланс през тази година. 

Класически неутрални цветове

Това е тенденция, която като че ли никога няма да загуби своята актуалност. Тези палитри включват меки неутрални, зелени и сини цветове, които безпроблемно се сливат с природата. Те са много хармонични и успокояват сетивата както на живеещите, така и на хората, които просто съзерцават сградата.

Добавяне на естествени текстури

Естествените елементи са основен тренд в архитектурата и през 2022-ра година. Целта е отново да се постигне една хармония и усещане за близост с природата. Най-популярните елементи, които ще се използват при проектиране на къщи са тухлените, дървени и каменни акценти. Тези елементи до голяма степен имат и балансиращ ефект, затова са особено подходящи за включване в изцяло бели или тъмни къщи. 

Други (класически) тенденции включват метални покривни акценти (напр. метален покрив над предната веранда), тъмни улуци, които контрастират с белите екстериори на къщите, и бронзови и медни елементи.

Минимализмът не отстъпва и през 2022-ра година

Един от любимите ни стилове отново ще е сред основните трендове и през тази година. Минимализмът е особено подходящ, когато целта е проектиране на елегантни и леки дизайни на къщи. Поради ненатрапчивия си и изчистен характер този стил се вписва чудесно във всяка среда. Той внася усещане за уют и спокойствие и привлича със своята простота и практичност. Ето и защо минимализмът заема специално място в сърцата ни.

Скандинавския стил в архитектурата 

Скандинавският стил е характерен със своя минимализъм, използване на естествени елементи и практична простота. Той е много модерен и придава усещане за свобода и приветливост, независимо дали става въпрос за продуктов дизайн, интериор или за архитектурни проекти. Скандинавската архитектура впечатлява с вниманието към детайла и деликатните щрихи, с които е изпълнена всяка структура. 

В голяма част от проектите на скандинавската архитектура се използва тъмно дърво, минималистична атмосфера и екологичното и устойчиво отношение към строежа. Тези къщи имат големи прозорци, които позволяват естествена светлина да навлезе свободно във вътрешността. По този начин се създава усещане за по-голяма близост до природата. Такива проекти са особено подходящи при наличието на голям двор или ако в близост има гора или парк. 

Соларни къщи – в хармония с природата

Все повече започва да се акцентира на използването на природосъобразни и устойчиви източници на енергия във всяка сфера от живота ни. Това е и основна причина соларните къщи да са тренд през последните години. Благодарение на тази екологична алтернатива можете да се насладите на удобството да сте енергонезависими. Този тренд е особено актуален за малките проекти на къщи и най-вече за тези, които са отдалечени от града. Тези структури съжителстват в хармония със заобикалящата ги среда и не източват, а всъщност уважават природната среда около тях!

Днес повече от всякога започваме да преосмисляме начина, по който живеем. Все повече хора започват да се стремят към по-съзнателен и устойчив начин на живот. Затова и устойчивата архитектура набира популярност. Целта е да се създадат жилища, които да се сливат по естествен начин с природата, без да нарушават баланса й. 

Проекти на малки къщи

Малките къщи превзеха тенденциите в архитектурата. Това е още едно последствие от стремежа за по-природосъобразен живот.  Освен отговорност към планетата ни, тези малки къщички ни дават възможност за избор на много по-икономичен вариант. Хората все повече започват да осъзнават, че не ни е нужно много, за да живеем добре и в отговор на това виждаме все по-честия избор на микрожилища. 

Получихте ли своята доза вдъхновение? Дори мечтаният ви модерен проект на къща да не е напълно “кристален”, ние сме тук, за да ви помогнем. Екипът ни е млад, амбициозен и мотивиран да открива и отговаря на нуждите на всеки клиент. Доверете ни се и се свържете с нас, за да изпълним заедно мечтата ви.

Author arch.kunchev

More posts by arch.kunchev