Skip to main content

Няколко съвета от практиката на екипа ни как да сте по-продуктивни.

Както повечето амбициозни професионалисти, и ние, архитектите, в частност и нашият екип, се стремим да подобряваме своята продуктивност ( КПД-то си) в работния процес. Годините полезен и понякога горчив опит ни дадоха много. Включително и успешна стратегия за това как да оптимизираме времето и начина си на работа. Макар да съществува много информация по темата за продуктивността, имаме какво да споделим с вас. И понеже бихме искали да сме ви полезни във всяка една сфера, в която се развиваме, решихме да ви разкрием няколко трика от нашата практика.

Съвети за увеличаване на продуктивността

Ето и нашата комбинация от полезни практики, които са част от работния ни процес:

Започнете от предния ден

Създайте списък със задачи, които да изпълните през следващия ден. Избройте всичко, което реално може да свършите утре. Приоритизирайте по-дългите и сложни задачи и се захванете с тях още от сутринта. Особено важно е да започнете деня с “тежката работа” особено когато е необходимо да вложите креативност или ако се налага да извършите проучвателни задачи.

Без социални мрежи (поне до обяд)

Сутринта е времето, в което енергията ни е с пълен капацитет. Използвайте този период, за да отметнете по-голям обем от работа. За това, разбира се, е нужна и голяма самодисциплина. Особено относно ограниченията от социалните мрежи. Дори това наистина да е предизвикателство за вас, винаги можете да се справите с изкушението, като се замислите, че нищо фатално няма да стане, ако не си отворите фейсбука или инстаграма за 4 часа например. Така ще можете да сте по-спокойни през следобедните часове. Също така, имайте предвид, че когато се влезе в съсредоточен режим на работа за по-дълго време, производителността се увеличава многократно.

Насрочете срещите си за следобед (когато е възможно)

С тази точка ще затвърдим още веднъж тезата си, че сутринта е за фокусираната офис работа. Това е необходимо и за да си оставите свободно времево поле за по-активни задачи. Всякакъв тип разговори, срещи, посещения и проучвания на обекти е препоръчително да бъдат осъществявани следобед. Разбира се, тук може да има много изключения, но е сигурно, че повечето такива ангажименти не са зависими от часа на деня.

Правете кратки паузи (пауър напа също се брои)

В рамките на работния ден не пропускайте да вместите и качествената си почивка. Тя може да е под формата на няколко 5-минутни паузи за разтягане или раздвижване на свеж въздух (не препоръчваме комбинацията от пушене и кафе). Кратки разходки и четене на книги (или друг вид дейност) може да свършат чудеса с тонуса ви и да ви помогнат да се откъснете от „бойното поле в офиса“. Движението ще подобри кръвообръщението и потенциално ще събуди и освежи натоварения мозък, затова си оставете по няколко минути за това.

Ако усещате отпадналост и тежест след тежкия обяд, не се притеснявайте да направите един бърз 15-минутен нап (разбира се, ако това е възможно). Енергията, която ще ви даде краткият сън до края на работния ден, си заслужава тази малка инвестиция.

Времето е безценно…

То е силно ограничено и фиксирано за всички. Колкото по-малко се разхвърля, толкова по-продуктивен и концентриран ще бъде работният процес. Срещи, които продължават над час, а могат да се свършат за 20 минути, нямат място в съвремието ни. Още преди да започне дадена среща може да определите нейната продължителност, за да оптимизирате и тази част от работния график.

Това са нашите основни методи за подобряване на производителността на работното място и генерално в животите ни. По този начин успяваме да се включваме в по-големи проекти. Както може би забелязахте, тайната се крие в това, че макар и малък, нашият екип работи като “добре смазана машина”. Знаем как да извлечем най-важното за кратък срок от време. Предлагаме ви да използвате нашите съвети, за да проверите сами, че наистина работят. 

Това са нашите основни методи за подобряване на производителността на работното място и генерално в животите ни. По този начин успяваме да се включваме в по-големи проекти без да се притесняваме от малкия ни екип, защото сме уверени в оптимизацията на времето ни.

Author arch.kunchev

More posts by arch.kunchev