Skip to main content

Какво е нужно да вземете предвид при проектиране на Вашата къща?

Построяването на Вашия дом-мечта не трябва да е трудно и несигурно. С подходящата предварителна подготовка и проучване, можете да придобиете ясна представа какъв да е проектът на бъдещата ви къща. А с добър екип от професионалисти, които да го реализират, дори ще бъде едно приятно и вълнуващо приключение.

Всъщност има няколко важни точки, които ще Ви насочат какво да обмислите относно проектирането на къщата Ви. В тази статия ще изброим на какво и в какъв ред да обърнете внимание преди да представите визията си на архитект или архитектурно студио. Също така ще Ви дадем насоки как  да вземете правилните решения за проекта си.

Определете своя бюджет

Първото нещо, което трябва да направите, е да определите каква сума искате да отделите. Тя е в пряко отношение с общата квадратура на къщата и може да варира в големи граници. Включете в прогнозата си максимално много пера, като е добре от самото начало да изберете строителна фирма, с която потенциално да работите за осъществяването на проекта.

Имайте предвид, че е много вероятно строителният процес да струва повече, отколкото си мислите. Затова заделете допълнителни парични средства, за да покриете някои непредвидени разходи. Не забравяйте да вземете предвид цената на допълнителни елементи около къщата, като огради, настилки, озеленяване, порти и други, които често се пропускат.

Обмислете местоположението

Тук става дума за земята, на която възнамерявате да бъде построена къщата ви. Ако тепърва ще закупувате място, то внимателно направете избора си. Уверете се, че за имота може да бъде предоставено електрозахранване и водоснабдяване. Има опция това да се обезпечи чрез фотоволтаици и сонда, съответно, но това води след себе си допълнително усложняване и оскъпяване на инвестиционните намерения. Обмислете дали районът е сигурен, дали се предвижда да бъде презастроен в бъдеще и дали разполага с необходимите удобства в близост – магазини, спирки, детски градини, училища. 

Това е много важно и за стойността на имота ви, особено ако планирате продажба след време. Не пропускайте да направите геоложко изследване на почвата. Така конструкторът на сградата ще знае с точност как да фундира сградата и ще се избегнат изненади по време на строителството, наводнения и други проблеми. 

Климатът също е важен. От него зависи и какви материали е добре да бъдат използвани за изграждане на вашата къща. Добре е да инвестирате в качествена изолация, за да се насладите на комфортни условия в дома си. Така ще можете да спестите и от разходите си за охлаждане и отопление. Разберете каква е посоката на вятъра в района и съобразете решението за разположение на къщата в имота.

Разработване на план

За да реализирате мечтания си проект за къща, трябва да имате ясен план, който да съдържа основни опорни точки. 

Размер на къщата

Квадратурата на къщата е следващото важно нещо, което да определите. Колко стаи искате да има? Това зависи от броя на хората, които ще живеят там, но съветът ни е да гледате в дългосрочна перспектива – повече деца, евентуален дълъг престой на родител и т.н.

Големината на къщата зависи от финансовата Ви възможност и нуждите Ви. Споделете идеите си с Вашия архитект, за да вземете най-правилното решение. 

Външни пространства

Определете как искате да изглежда външната част на къщата. Дали искате да има веранда с градина и дали искате да има дървета и храсти. Всичко това има значение. 

Освен това може да желаете да включите напоителна система, външно осветление, мебели, гараж, веранда и т.н. Не забравяйте да включите всички тези допълнения при определянето на бюджета си и в заданието за архитекта.

Имайте предвид, че сложните структури са по-трудни за поддържане. Освен това минимализмът е все така модерен и актуален. Можете да оставите известно пространство, което след време да обособите. 

Помислете за ориентацията на помещенията. От това зависи колко слънце ще влиза в тях. Когато те са обърнати на север ще са студени. Ако са обърнати на запад, ще бъдат огрявани през по-топлата част от деня и ще имат нужда от допълнително охлаждане.

Какъв е Вашият начин на живот?

Къщата трябва да отговаря и на Вашите ежедневни нужди. Това означава, че трябва да вземете предвид навиците и хобитата на всеки член от семейството. Ще посрещате ли често гости? Възнамерявате ли да правите разширение след време? От вкъщи ли работите и ще е нужен ли отделен кабинет.

Уведомете архитекта за навиците си, за да построите къща, която се вписва естествено в начина ви на живот. 

Ако имате приятели или хора от семейството със затруднена мобилност, това също трябва да бъде споделено с екипа, с който работите.

Електроенергия и разход за електричество

Отделете време, за да се запознаете с различните варианти за отопление и охлаждане на къщата. Това ще е основния разход за електроенергия и си струва да се проучат всички възможности.  Допълнително е добре да се помисли за  естествено засенчване, затопляне на водата от слънчева енергия или за инсталация от фотоволтаици, която да обезпечи енергията, необходима на къщата ако не напълно, то поне частично. По този начин домът се превръща в ниско-енергиен и ще пести от сметки, които за една къща не са пренебрежими.

Кухня

Това е много важна част от дома, за която има няколко основни решения за вземане още в началото. Изберете какъв дизайн кухня искате да имате, с какъв тип шкафове, дали си мечтаете да имате кухненски плот тип остров и как ще бъдат разположени електрическите уреди. Кухнята е добре да се позиционира в близост до входа/гаража. 

Съхранение

Помислете с какво съхранение искате да разполагате. То трябва да е достатъчно за всичките ви вещи и никога не стига. Затова обмислете не само с колко и какви шкафове и гардероби ще обзаведете дома си, но и дали ще имате отделен склад и/или мазе. 

 

 

Разположение на стаите според функцията им

Разположение на спалните обикновено се търси да е на друг етаж – обединени в “група нощ”. Дневната, трапезарията и кухнята образуват “група ден”, която е добре да е на нивото с директен излаз към двора. Препоръчително е помещенията от група нощ да са в по-спокойната и тиха част на къщата

Съветваме ви да разгледате различни идеи в интернет и в различни списания за архитектурен дизайн. Можете да видите и нашите проекти на сайта ни.

Ние разполагаме с дългогодишен опит в архитектурното проектиране и един от основните ни фокуси на работа е именно проектиране на еднофамилни къщи. Свържете се с нас и заедно ще открием най-добрата формула за сбъдването на Вашия дом-мечта.

Author arch.kunchev

More posts by arch.kunchev