Библиотека Варна - конкурсен проект

Вид:
обществена библиотека

Местоположение:
гр. Варна

Статус:
конкурс

Добре известно е, че връзката на модерния човек с познанието е достигнала критична точка – факт който вече дава отражение върху обществеото

Проектът ни цели да излекува и заздрави тази връзка и да създаде нови, там където в момента липсват. Звучи като дългосрочна цел, но трябва да се започне от някъде. Първо бихме могли да организираме среща между двамата главни герои. Затова си зададохме въпрос – Какво ще стимулира гражданите да посетят новата библиотека и така да осъществим тази дълго очаквана и отлагана среща между модерния човек и познанието. Бихме могли да наблегнем върху лукса и скъпите повърхности, но знаем, че това няма да е достатъчно. Имаме нужда от нещо повече – от мотивация.

Затова проектирахме пространство, което да се превърне в домакин на тази среща – атриум, затворен към външния свят и отворен към съкровената вътрешност. Ядро, което свързва 4-те надземни етажа с огромния книжен ресурс на град Варна, презентирайки го по този начин на публиката.

Целта ни беше да създадем интровертна сграда, която ще допусне и помогне на модерния човек да намери отново пътя към познанието. В една спокойна и приятелски-настроена среда, далеч от бързината и шумът на ежедневието.

Изглед от булевард „Осми Приморски полк“
Изглед от сградата на Община Варна
Виждаме главния вход на сградата.
Вътрешния двор на библиотеката осъществява множество комуникационни връзки на пешеходните посоки.
Концепция за слоевете на сградата.
Това е „Атриумът“, където искаме да осъществим срещата между модерния човек и познанието.
Итнимен кът за четене.
Стълби, които се превръщат в скамейки.
Още един поглед към атриума.