Къща Белово

Вид:
еднофамилна къща

Местоположение:
гр. Белово

Площ:
Първи етаж: 50,82 кв. м
Втори етаж: 102,76 кв. м
Трети етаж: 84,99 кв. м
РЗП: 238,57 кв. м

Статус:
технически проект

Образът на тази еднофамилна къща в Белово е характерен и монументален. Изчистените й линии са обогатени от формата на имота и насочват функцията към благоприятните посоки. Имотът е с нестандартна форма, което рефлектира директно върху обемното решение. Теренът е особено предизвикателен – стръмен с близо 9 метра денивелация. Обемите на трите етажа пълзят по него и вземат най-доброто от изложението и необходимостите на интериора.

Задачата на архитектурното разпределение е да побере 5-членно семейство без излишен преразход на квадратура. От улицата се влиза директно в гараж, който заедно с техническо помещение е отделен от останалите етажи. Традиционната схема е обърната, като пешеходният достъп влиза директно на втори етаж чрез външна стълба.  Там се разполагат три спални, две бани и дрешник. Родителската стая е полувкопана и разполага с интересно пространство – вътрешен двор с комуникация към горната веранда. На следващото ниво се намира просторна дневна с трапезария и кухня, която е богато остъклена и води към слънчевия двор. Преходът към двора се осъществява от мост, който минава над вътрешния двор на родителската спалня на втория етаж.

Фасадите са решени с бяла и сиви мазилки, ситен вертикален растер от HPL с декор дърво и хоризонтален камък за частите, пълзящи по терена. Големи козирки предпазват от преослънчаване и действат като декоративни елементи. Плоския покрив на тази еднофамилна къща ще бъде използван за разполагане на фотоволтаици и слънчеви колектори за вода. По този начин ще сградата ще има характеристики, близки до тези на пасивните къщи.

Разпределение първи етаж
Разпределение втори етаж
Разпределение трети етаж
Къщата пълзи по терена и взема най-доброто от даденостите му.
Схемата е обърната и в най-високата част на къщата е дневната, която води към слънчевия двор.
Материалите са внимателно подбрани и подчертават различните елементи на архитектурата.
Нека се насладим на верандата.
Образът на къщата е монументален и изчистен.