Skip to main content

Как ще изглеждат модерните многофамилни жилища в съвсем близко бъдеще

Последните години бяха много динамични и интересни от много гледни точки. Появата на пандемията наложи промени в начина ни на живот, в работата ни и дори в проектирането на жилищни сгради.

Мнозина твърдят, че тези промени така или иначе са били в ход, просто събитията от 2020 година насам, са довели до ускорението на процесите. Това, което наблюдаваме в архитектурните трендове е, че се набляга на здравословната домашна среда, качеството на изработка и довършително работи, удобството и условията за работа от вкъщи.

За тези от вас, които са любопитни какво ни очаква през следващите години, направихме списък на най-интересните тенденции в архитектурния дизайн на многофамилни жилищни сгради. Някои от тях се основават на очакванията за тенденциите от изминалата година, включително продължаващия фокус върху здравето и работата от разстояние, докато други се фокусират върху решенията за създаване на по-големи помещения и добавяне на допълнителни функции, с цел усещане за повече свобода.

Tенденции в дизайна на жилищни сгради за 2022г.

1. Работа от вкъщи или в споделени зони

Пандемията пренесе голяма част от работата ни в вкъщи. Макар ситуацията да е като че ли овладяна, промяната в работните графици ще се запази за доста професии.

Съвременната архитектура се стреми да отговори на тези изисквания на клиентите си, като се налагат дизайни на жилищни сгради с приветливи и просторни помещения. Също така при проектирането на бизнес центрове и салони са заложени многофункционални зони като частни офиси, помещения за групови срещи, зони за почивка и единични работни места.

2. С внимание към домашните любимци

Интересна тенденция в живота на хората е, че голяма част от тях започнаха да осиновяват бездомни животни или да си купуват такива. Модерните жилищни сгради днес се създават с мисъл за тези космати приятели.

Ще виждаме все повече реализирани модерни проекти на жилищни кооперации с местата за грууминг за кучета,  станциите за хранене и спане. Експертите в дизайна знаят, че удобствата за домашните любимци са значителна атракция за много клиенти. Друга тенденция, която ще видим на практика, е появата общински паркове за кучета в модерните жилищни комплекси.

3. Възможност за приемане на по-големи пратки

Още една впечатляваща промяна в живота ни е мащабното увеличение на пратки до адрес. Поради това се появяват решенията за включване на големи пощенски стаи в дизайна на жилищни сгради. Идеята е да могат да се доставят всякакви предмети, без значение на размера и формата.

Очаква се тази тенденция да се превърне в основна. Причината е, че пратките вече се превърнаха в нещо съществено. В по-модерните жилищни комплекси ще се проектират големи стаи с различни разделения за различни видове продукти и вещи.

4. Биофилен дизайн

През 2022-та година ще се проектират много жилищни сгради с биофилен дизайн. По този начин сградите се доближават до природата и придават усещане за хармония.

Поради тази причина и едни от най-актуалните цветове при проектиране на жилищни сгради ще са синьото и зеленото. Други елементи, чрез които биофилията ще се включи в архитектурните проекти са отворените пространства, терасовидни градини, използване на максимално много естествени елементи и естествена светлина.

5. Възможност за разходки

Всички промени в живота ни наложиха необходимостта да се движим повече и да се наслаждаваме на открити пространства. Поради това сред тенденциите в архитектурния дизайн ще бъдат и по-обширните паркови пространства. 

Все повече ще се търсят жилищни сгради, в близост до които ще има удобства като училища, детски градини, магазини и спирки на градския транспорт. 

6. Открити пространства

Все повече ще се залага и на удобни и просторни външни пространства като тераси, обособен за почивка покрив на жилищната сграда или вътрешен двор. Важно ще бъде за клиентите не само добрата локация на имота, но и добрата инфраструктура и изграждане на пространства за отдих, игра и т.н.

7. Интелигентни сгради

Безопасността се превърна в приоритет номер едно през последните години. Тъй като многофамилните жилищни сгради се обитават от много хора, се появи нуждата от подсигуряване на обществените места. Как архитектите ще отговорят на тези нужди? Чрез създаване на интелигентни сгради, в които ще има системи за безконтактно влизане и дори използването на карти или безконтактно отключване на жилищата.  

8. Здраве и уелнес

През 2022 г. все повече ще се създават сгради, в които жителите да се чувстват сигурни, продуктивни и спокойни. Тези нужди могат да бъдат удовлетворявани чрез създаване на помещения за спорт, медитация, грижи за деца и други удобства.

Следете нашия блог, за да се информирате относно модерните решения в архитектурния и интериорния дизайн. Ако търсите надеждно архитектурно студио, което да реализира вашия проект за жилищна сграда, свържете се с нас. Гарантираме ви професионална и коректна комуникация и качествено изпълнение.

Author arch.kunchev

More posts by arch.kunchev