Skip to main content

Защо си заслужава да изберете минималистичния дизайн при проектиране на жилищни сгради?

Минималистичният дизайн е любим на много архитекти и се наложи особено силно през последните десетилетия. Причината за това е, че този стил отговаря на нуждите на нашето съвремие, но и не само. Съвременният минималистичен стил носи усещане за хармония, ред и надеждност. В нашия напрегнат, хаотичен свят, определено имаме нужда от промяна в обратната посока.

Минимализмът е едно от най-влиятелните и популярни движения в изкуството и дизайна, което води началото си от кубистичните дизайнерски движения De Stijl и Bauhaus през 20-те години на XX век.

Основни негови характерни черти и методи са свеждане на изкуството до основните му форми и цветове, функционализъм, праволинейни плоскости, чистота и използване на минимален брой елементи.  

Запазената марка на минималистичната философия е „По-малко е повече“.

Минималистичната архитектура използва изчистени елементи на дизайна, без орнаменти и декорации. При проектиране на жилищни сгради основният фокус е простотата и функционалността. Според основното правило  – по-малкото е повече, изчистените елементи, носят повече стойност. Този стил използва основно неутрални цветове.

В следващите редове ще наблегнем на предимствата на минимализма в архитектурата на жилищните сгради, за да решите дали той съответства на нуждите и вкуса ви.

Можем да кажем, че следните елементи присъстват или са интегрирани в минималистичната архитектура:

 • Чисти геометрични форми
 • Пестелива или никаква украса (орнамент)
 • Използване на основни материали като стомана, бетон, камък или стъкло
 • „Структурна честност“ или демонстриране на структурните решения
 • Пространства, дефинирани само от равнинни строителни елементи 
 • Ефективни, ортогонални компоненти
 • Ритъм повторения за придаване на ред и обединяване на елементите
 • Колкото се може по-малко и елегантни линии
 • Обобщаване на обеми и елементи.

Предимства на минималистичния дизайн при жилищните сгради

 • Премахване на излишните елементи

Когато се прилага минималистичен стил при строителство на сграда, тя става по-достъпна за възприемане от необремененото око, тъй като дизайнът е освободен от всички ненужни елементи. Така, когато гледаме сградата можем да установим, че тя е много по-хармонична и подредена. Изчистената от излишни елементи визия влияе особено положително на подсъзнателно ниво, като не ни затрупва с ненужна информация. Този стил е много подходящ, както при проектиране на еднофамилни къщи така и при многофамилни сгради

 • Спестяване на средства

Макар да изглежда доста по-опростен като структура, минималистичният стил не е толкова лесен за постигане, колкото повечето хора смятат. Всъщност той е едно сериозно предизвикателство за всеки архитект и се изисква опит и усет към отсяване на най-практичното и стилното. 

По-малкото е повече – тази идея е заложена през целия процес. Що се отнася до оформянето на пространството с по-малко елементи или по-малко цветове и орнаменти по фасадите, минимализмът може да бъде добър вариант за елегантен дизайн, който може да се постигне с по-малък бюджет. 

Този стил може да се прилага както за жилищни, така и за търговски сгради. Едно от основните предимства на минималистичният дизайн е неговата икономичност. Като се премахват ненужните елементи, строителите могат да спестят от материали и строителни разходи. Освен това минималистичните жилищни сгради са добра дългосрочна инвестиция и за самите хора, които живеят в тях, тъй като често са по-лесни за отопление и охлаждане, което води до по-ниски сметки за енергия. 

 •  Качеството над количеството

Вместо да натоварва структурата с много излишни елементи, минимализмът в архитектурата върви ръка за ръка с идеята за качеството на нещата пред количеството. Сградата може да няма много сложни детайли, но със сигурност ще отговаря на нуждите ви да запазите елегантността и естетиката й. Освен това намалява възможността за чести и скъпи ремонти на различните архитектурни елементи.

 • Лесна поддръжка

По-малкото елементи правят сградата по-хармонична, така че тя става много лесна за използване и поддръжка. Минимализмът следва простия, елегантен архитектурен стил, а една такава сграда има по-рядко нужда от ремонт. Когато се наложи  – той се извършва значително по-лесно. 

 •  Психологическа почивка

С използването на ясни, опростени и елегантни форми, неутрални нюанси и открити хоризонти минималистичните сгради са не само приятни за гледане, но и ни дават психологическа почивка. 

Ако искате да изградите сграда, която помага за намаляването на стреса, то това е правилният стил. Погрешно е схващането, че минималистичният дизайн е студен и неприятен.  Опитният екип от архитекти знае много добре как да направи така, че една сграда, повлияна от минимализма, да изглежда уютна и приветлива. Те ще използват подходяща подредба на акценти, приятно съчетание на материалите и игра със светлината.

 • Функционалност

Друго предимство на минималистичните жилища е ефективното използване на пространството. Отворените планове и минималното количество елементи създават усещане за простор, а практичните решения за обособяване на всяко налично пространство свеждат до минимум усещането за безпорядък. Това спомага за комфортния живот в сградата.

 • Усещане за дом

Един от най-привлекателните аспекти на минималистичния дизайн е неговата спокойна атмосфера. Избягвайки сложните покрития с много орнаменти и залагайки на естествени материали, минималистичните жилища се превръщат в мечтания дом, който носи спокойствие и уют. Това ги прави идеални за хората, които искат да се отпуснат и да избягат от шума и суетата на ежедневието.  

 • Съвременен и класически вид

Минималистичният дизайн е модерен и едновременно класически изискан. Ненатоварените и опростени форми допринасят за това, сградата да бъде с актуален вид и да не губи своята привлекателност с времето.

Ние, от Kunchev Studio, сме силни привърженици на минимиалистичния дизайн и смятаме, че това е възможно най-добрият избор за нашите клиенти. При проектиране на многофамилни жилищни сгради ние се фокусираме, както върху индивидуалните нужди на всеки обитател, така и върху детайлите, които улесняват съвместното обитаване. Свържете се с нас, за да обсъдим как вашия проект може да се възползва максимално от концепцията за минимализъм в архитектурата и как може да се реализира по най-добрия начин.

Author arch.kunchev

More posts by arch.kunchev