Skip to main content

Как минимализмът се превръща в основно съвременно течение?

Минималистичен промишлен и интериорен дизайн

След като минимализмът се установява като течение в архитектурата и художественото изкуство, започва да завладява и интериорния и индустриален дизайн. 

Претрупаните и хаотични жилища се превръщат в по-уютни и подредени благодарение на  прилагането на минималистичните принципи. Всички излишни предмети изчезват, за да се заместят с приветливи и функционални мебели. 

В интериорният дизайн е ключов както правилният избор на мебели и елементи, така и откриването на подходящата композиция. Целта е повърхностите да не са претрупани. За да се постигне баланс, често се използва един основен неутрален цвят, над който се надгражда.

Минимализъм в интериора

Минималистичният интериорен дизайн е в един от най-популярните и модерни дизайни в обзавеждането. Това, което го прави особено атрактивен, е, че чрез забележително малко елементи, може да се постигне голям ефект. Характеризира се предимно с отворен план, много светлина и функционални мебели и се фокусира върху формата, цвета и текстурата на основните елементи.

Мебелите, които се използват са с изчистени линии, удобни са и практични. Те нямат натрупани елементи или орнаменти. Ясните и чисти плотове и повърхности, голите стени с минимален брой произведения на изкуството са начин да се постигне по-голямо усещане за баланс и хармония.

Минимализъм като начин на живот

Ако чувствате, чеа животът ви е прекалено стресиращ, не можете да се фокусирате и като че ли времето не ви стига, вероятно не сте пробвали все още да приложите минимализъм в дома си и в ежедневните си практики. 

Както знаем, това течение набляга на по-малкото, което всъщност ни дава повече стойност. Ако това ви звучи примамливо, то може би е време да изчистите живота си от всичко излишно и да са е фокусирате към истински важните неща за вас. 

Благодарение на минимализма ще можете да внесете онази промяна, от която се нуждаете и то без да се налага да жертвате цяло състояние. Дори е вероятно да спестите. Как обаче да използвате това течение, за да направите живота си по-стойностен? Отговорът е, като избирате да живеете с цел и посока.

Наистина невероятен е ефектът на отказването от материалното пред смисленото. Замислете се върху това дали в действителност имате нужда от всичко, което сте натрупали с годините. Най-вероятно не. Ако е така, започнете да се освобождавате от това, което не ви трябва. Макар и в началото да ви е трудно, след като приключите и оставите най-необходимото в живота и жилището си, ще се почувствате облекчени и удовлетворени. 

Тук не става дума за това да бъдете крайни. По-скоро – да се замислите над начина си на живот и за всичко, което притежавате. Всичко това се отразява както на психиката, така и на здравето ви. 

Разбира се, не е достатъчно просто да се освободите от ненужните вещи и навици. Въпросът е да промените ежедневието си, като не купувате повече отколкото ви трябва и не правите безсмислени дейности. Търсете лекотата и не се ангажирайте с твърде много задачи. 

Намерете време за нещата, които ви правят свободни и им дайте приоритет. Направете ги част от графика си. Важно е да постигнете вътрешен мир, който да ви следва постоянно, а не да се претоварите и тогава да търсите начин да разпуснете. 

Живейте по възможно най-природосъобразния начин. Замислете се за отпадъците, които правите. Когато се грижите за това, ще изпитате сякаш снемате тежък товар от себе си.

Благодарение на минимализма като начин на живот ще постигнете следното:

  • Ще цените важните неща

Претрупването с вещи и задачи е изключително натоварващо. Всяко нещо, което присъства в живота ни по един или друг начин ангажира нашето време и внимание, а много често и изисква да харчим средства за него. 

  • Ще сте по-спокойни

Колкото по-малко неща имате, за които да се грижите, толкова по-спокойни ще бъдете. Ако имате проблеми със стреса, е много вероятно, те да започнат да намаляват, а дори и да изчезнат. 

  • Ще можете да се забавлявате повече

Когато освободите времето си от безсмислените дейности, ще можете да разполагате с повече време за себе си и нещата/хората, които обичате.

  • Ще спестявате повече

Когато имате по-малко отговорности и вещи, ще спечелите и финансово. От една страна, можете да продадете ненужните предмети, а от друга – вече няма да купувате толкова. 

  • Ще помогнете на околната среда

Намаляването на личното ви потребление ще помогне не само на вас. Това ще е от полза и за нашата планета. Не е ли прекрасно да знаем, че не оказваме толкова негативно влияние върху природата?

Заслужава ли си да промените живота си?

Макар и за много хора това да е голямо предизвикателство, бихме казали, че определено си заслужава да приложите минимализма живота си. По този начин ще помогнете на себе си, на околните и на природата. Това може да се разглежда и като поемане на отговорност за собствения си живот, но с ясната цел, той да стане по-смислен и добър.

Не се обезсърчавайте, ако ви е трудно в началото. Това е процес, а не просто решение. Плавното преминаване към минималистичния начин на живот ще ви помогне да се приспособите по-лесно към него. 

Можете да въведете минимализма в живота си, като започнете от дома си. Ние, от Kunchev Studio, знаем каква е рецептата за проектиране на къща в този стил. Свържете се с нашия екип, за да намерим най-доброто решение за вас.

Author arch.kunchev

More posts by arch.kunchev