Skip to main content

Фасадите на сградите влияят на хората много повече, отколкото предполагаме. Те ни възпитават. Могат да ни усмихнат или да ни развалят настроението. Могат да ни направят комплимент или както е в момента – да ни наругаят.

Този дефект на външния вид на столицата ни е лесно решим. Няма тежки бизнес интереси, които да са трудно преодолими за институции и местни власти. Няма пречка тази традиция да бъде преустановена. Нужно е малко възмущение и желание за промяна.

Провокирани от драсканиците и вдъхновени от оригиналните, скромни, но достойни фасади на сградния фонд на София, решихме да стартираме проекта DONT TAG. В него ще ви показваме периодично как би изглеждала дадена сградата или градска част, ако не е маркирана с улично творчество.

Улицата, която ви показваме днес, е „Хан Крум“ – малко след Малките пет кьошета в посока Патриарха.

Сграда е от средата на миналия век. Не блести със стъклени фасади или отразяващи повърхности. Няма облицовки. Цялата сграда е покрита с мазилка в сиво-бежов цвят. Въпреки това стои изключително адекватно в своята среда. Покрита е от опити за улично изкуство, което се “подиграва” на възрастта й, а хората до такава степен са свикнали с подобна симбиоза, че приемат за нормално еквивалента на затворнически татуировки по градската тъкан.

Author arch.kunchev

More posts by arch.kunchev